Doğru Bir Hız Testi Yapmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hız testi uygulamaları ile anlık veri indirme (download) ve veri yükleme (upload) hızlarınızı ölçebilirsiniz. Ama bazen kullanıcılar sağlayıcılardan aldıkları internet paketlerinden şikayetçi olmaktadırlar.Kullanıcılar belli bir yerde haklı olabilirler, örneğin internet kullanımının  yoğun olduğu saatlerde ister istemez bir hız düşüşü olmaktadır. Bunu aslında çok basit örnekle vermek gerekirse, insanların iş gidiş ve dönüş saatlerinde trafik çok yoğun olur ve ilerleme yavaş olmaktadır. Çünkü kullanılan yolun kapasitesi bellidir, ihtiyaca binaen bu yol genişleme olması gibi bir durum yoktur. Ülkemiz de de her yere fiber İnternet alt yapısı olmadığı için , özelikle taşra olan yerlerde internet bakır hatlarla veya küçük olan işletmeler ise Wimax veya radyo link antenlerle kablosuz internet servisi sağlamaktadır. Durum böyle olunca ister istemez internet trafiğinde hız kayıpları yaşanmaktadır.                                                                                   Ama tüm suçu servis sağlayıcılarına yüklemekte haksızlık olur. İşte gerçek anlam da bir hız testi yapmak için kullanıcıların yapması gereken belli başlı şeyleri aşağıda anlatmaya çalıştık.                                      Hızınızı doğru ölçmek için aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz.
1-Öncelikle, ethernet kablosuyla bilgisayarınızı modeminize bağlayın. Bilgisayarınızın kablosuz özelliği varsa geçici olarak devre dışı bırakın, böylece kablosuz olarak testi yapmadığınızdan emin olabilirsiniz. Bunu istememizin sebebi, kablosuz bağlantıda performans olarak ciddi kayıpların yaşanabilmesi.
2-Bilgisayarınızda başka internet sayfaları açık olmamalı. Varsa hız testi yapacağınız sayfa hariç tüm sekmeleri kapatın.
3-Arka planda interneti kullanan, ya da her an internetin kullanabilecek programlarınız varsa hepsini tamamen kapatın. Virüs programınızı geçici olarak devre dışı bırakın. Aynı ağdan herhangi bir cihazın (örneğin cep telefonunuz) internete girmediğine emin olun.
4-İnternete hız testi için kullandığınız tarayıcının arama geçmişini silin, tarayıcılar girdiğiniz sitelerin geçmişini çerezleri (cookies) tutuğu için, tarayıcınızın ön belleği zamanla şişer ve kullandığınız tarayıcının internete girerken ağırlaşmasına sebep olmaktadır.
Ve en son olarak şunu unutmayın: Hız testiniz internet kullanımının yoğunluğuna (aynı saatte size yakın bölgelerden internet kullanan kişi sayısı),hız testi için kullandığınız programın serverlerinin yakın veya uzak olmasına ev içi tesisatınızın kalitesi ve modem ayarlarınıza göre değişiklik gösterebilir.
Her şey tamamsa,Genelde kullandığım hız testi programını kullanmanızı tavsiye edebilirim, hız testini başlatmak için aşağıdaki “openspeedtest.com” linkine tıklayabilirsiniz.