WDS ile iki Modemi Kablosuz Bridge (Köprü) Kurulumu

1)  Kurulu USR9110 Modelleri için yapılmış, ama tüm modemler için kurlum mantığı aynıdır, aşağı yukarı

İki adet US ROBOTICS USR9110 Modem Arasında WDS ile Kablosuz Bridge (Köprü) Kurulum Rehberi

2) ANA MODEM’de yapılacak ayarlar :
2-a) Bu modemi tek başına çalışacakmış gibi ayarlıyorsunuz. ADSL kullanıcı adı ve şifrenizi girip, modemi normal çalışır hale getiriyorsunuz.
2-b) WIRELESS sayfasında, kablosuz iletişimi ENABLE kutucuğunu seçerek aktif hale getiriyorsunuz. SAVE SETTINGS’e tıklamayı unutmayın.
2-c) “WIRELESS > Channel and SSID” sayfasında SSID ismini belirleyin. İki modemde de aynı ismi kullanmalısınız. “Channel” 5 olarak seçin (başka bir sayı da seçebilirsiniz). ÖNEMLİ !!! Diğer modemde de aynı kanalı seçeceksiniz. SAVE SETTINGS tıklayın.
2-d) “WIRELESS > Security – WEP” sayfasında WEP anahtarınızı belirtleyin. ÖNEMLİ !!! Diğer modemde de aynı şifreleme yönetimini ve şifreyi seçmeniz gerekiyor. Ben henüz WPA denemedim, önce WEP ile çalıştırın da diğerlerini sonra denersiniz.
2-e) “WIRELESS – WDS” sayfasında ENABLE kutusunu seçin ve SAVE SETTINGS tıklayın. NOT : Diğer modemde ayarları yaptıktan sonra, diğer modemi bu sayfada göreceksiniz ve sol tarafındaki kutucuğu tıklayarak seçili hale getireceksiniz.

3) AP’de, DİĞER MODEM’de yapılacak ayarlar :
3-a) Ethernet kablosu ile cihazın arayüzüne bağlanın. “WAN – ATM PVC” sayfasında “VC1” üzerine tıklayın.
3-b) Açılan “ATM Interface” sayfasında “Protocol” 1483 Bridging olarak seçilmelidir. Bunu seçince diğer ayarlar otomatik olarak gelecek ve aşağıdaki gibidir. SAVE SETTINGS tıklayın.
VPI-VCI : 3/5
Encapsulation : LLC
Qos Class : UBR
PCR/SCR/10
3-c) LAN sayfasında, IP Address’i 192.168.2.X olarak yazın. Burada X, 2 ile 253 arasında herhangi bir değer olabilir. Mesela 192.168.2.50 yazabilirsiniz. IP Subnet Mask yine aynı kalmalı (255.255.255.0). Sonra “DHCP Server” için DISABLE seçin (BU ÇOK ÖNEMLİ). Sayfanın altında SAVE SETTINGS tıklayın.
3-d) WIRELESS sayfasında, kablosuz iletişimi ENABLE kutucuğunu seçerek aktif hale getiriyorsunuz. SAVE SETTINGS’e tıklamayı unutmayın.
3-e) “WIRELESS > Channel and SSID” sayfasında ANA MODEM’de girdiğiniz SSID adını aynen yazın. “Channel” olarak ANA MODEM’de seçtiğiniz sayıyı seçin. SAVE SETTINGS tıklayın.
3-f) “WIRELESS – WDS” sayfasında ENABLE kutusunu seçin ve SAVE SETTINGS tıklayın. Sonra RESCAN butonuna basın ve girdiğiniz SSID adı ile ANA MODEM’i görmeniz gerekiyor. Eğer göremiyorsanız, diğer modemde aynı SSID adı ve Channel girilmiş olduğundan emin olun. ANA MODEM’i görünce solundaki kutucuğu seçili hale getirin ve SAVE SETTINGS deyin.

4) ANA MODEM’de Son Ayar :
4-a) Tekrar ANA MODEM ile ethernet bağlantısı kurup arayüzüne bağlanın ve WIRELESS > WDS sayfasında RESCAN butonuna basarak, AP’yi yani DİĞER MODEM’i görün (gözüken MAC adresini, diğer modemin altından kontrol edebilirsiniz). Sol tarafındaki kutucuğu seçili hale getirin ve SAVE SETTINGS seçin.

İşlem bu kadar.

Artık AP, yani DİĞER MODEM ağınızı genişletmektedir. Yani iki modem arasında köprü kurulmuştur. Mesela benim yaptığım gibi diğer bir odaya telefon kablosu çekemiyorsanız ve bir odadan diğerine ethernet kablosu çekmek istemiyorsanız, DİĞER MODEM’in ethernet girişine bir cihaz bağlayın ve TCP/IP ayarlarını normal ANA MODEM’ bağlanıyormuş gibi yapın. Yani Ağ Geçidi (Gateway) yine 192.168.2.1 olmalı. Ethernet ile bağlayacağınız bu cihaza da 192.168.2.X olarak bir IP atayabilirsiniz.