Mikrotik Cihazların Geleceği

Mikrotik cihazlar ile uğraşanlar az çok mikrotiğin  1995 yılında Letonya MikrotikLs firması tarafından PClerde kullanılmak üzere Linux çekirdeği üzerinde geliştirilen bir RouterOs (Router İşletim Sistemi) olduğunu ve gene bu işletim sistemi ile pc tabanlı bilgisayarınızı modern bir  router, bir vpn sunucusuna veya yüksek özellikleri olan bir firewall özelliğine kavuşturulabilir olduğunu bilirler.

Network ile uğraşanların çoğu özellikle büyük ve kurumsallaşmış firmaların kendi network alt yapılarını kurarlarken , network yapılarını da sağlam bir omurga üzerine inşa etmek zorunda olduğunu bilirler. Bu yönü ile bakıldığında Router , omurga switch, normal switch , dhcp server , firewall , IPS/IDS ,Radius , load blance ve DNS serverlerini  ayrı ayrı cihazlarlar üzerinde kurmak isterler , çünkü sadece bir iş ile uğraşan ve o işin mantığını en iyi şekilde optiminize etmiş cihazların kullanılması işin verimini artırır. Ama tabi ki bu cihazların hepsini bir araya getirmek , hele ki birde bilişim cihazlarını düşündüğümüz de fiyat olarak baya maliyeti yüksek  cihazlar olduğunu biliriz. Ki piyasada bu işin öncüsü olduğunu düşündüğümüz cisco cihazları  en pahalı olanlarıdır. Piyasada Switch’leri bile 1000 ile 5000$  arasında değişmekte .

Durum böyle olunca özelikle küçük ve orta ölçekli firmalar farklı çözüm arayışlarına girmektedir.İşte bu tür firmalar için kurulduğu günden beri ve yavaşta olsa tüm dünya pazarların da kendine yer bulmaya başlayan mikrotik cihazlar ve benzerleri ortaya çıktığını görüyoruz.Bu cihazlara baktığımız da yukarıda bir network kurulumu ve alt  yapısı için gerekli tüm cihazları kendi içinde barındırdığını görüyoruz. Bu yönü ile baktığımızda fiyat bakımından ve bir sürü cihazın networkumuz da  oluşturduğu kalabalık,  yer  ve son olarak kablolama açısından bizi baya dertlerden kurtarıyor. Bu yönü ile düşündüğümüzde bu cihazlar cidden hayat kurtarıyor küçük ve orta ölçekli şirketler için.

O yüzden gün gittikte mikrotik kendi ailesine yeni ürünler katarak ürün yelpazesini gittikçe artırarak pazardaki payıda  artıracağına benziyor. Nitekim Cisco gibi köklü ve lider firmalarda bu tür ürünlerin gelişimini gördüğü için çıkardığı son router cihazlarına baktığımıza , ekleme çıkarma şeklinde router cihazlarına switch slotu veya ram yükseltmek yada  başka özellikler sonradan ekleme yapacak şekilde slotlar eklemiştir. Buradan baktığımızda mikrotik türü cihazlara özendiğini görmekteyiz.                                                                                                                                     Son olarak şunu söyleyebilirim PC oyunları oynayanlar bilir all in one PC dediğimiz Monitorun içinde PC tüm bileşenlerini barındıran cihazlar oyunlarda performans iyi olmadığını bilirler. Çünkü networkunuz deki her cihazın bir cpu ve rami olduğunu unutmayın. Çok işlem için bir cpu kullanılması ile her işlem için farklı cpu kullanmak tabi ki farklı performansı  sunar bize. Bu yönü ile baktığımız da büyük networlar için iyi bir performans elde etmeye biliriz, tabi ilerleyen zamanlarda teknolojinin geliştikçe bu performans değerleri de artabilir , ama şu an için küçük ve orta ölçekli işletmeler için bu tür cihazlar networkumuz için can simidi olmaya devam edecekler gibi görünüyor.